5 redenen waarom je als student eigenlijk gewoon fucked bent

by | Sep 18, 2017 | Lifestyle, Uncategorized | 0 comments

Volgens CDA-kamerlid Michel Rog zijn er dit jaar zeker 8400 jongeren niet gaan studeren. Dit vindt hij erg jammer en hij denkt dat dit door het afschaffen van het leenstelsel komt. Studeren is duurder geworden. Zeg maar gerust, studeren is tenzij je rijke lieve ouders hebt en graag nog even gebruik maakt van alle vertroeteling die je ouders je geven en je dus nog thuis woont, bijna niet meer te betalen. Waarom niet? Ik geef jullie vijf redenen waarom je als (uitwonend) student eigenlijk gewoon fucked bent en die berg centen misschien beter ergens anders in kan investeren.

Eerste levensbehoefte kosten geld. veel geld. 

Het regent vaak in Nederland en vaak is het wat frisjes. Dit betekent dat dakloos worden geen optie is en dat de huur dus iedere maand keurig netjes betaald zal moeten worden. Met een lege maag kun je je niet concentreren en dus je studie niet halen, wat betekent dat je iedere dag gewoon moet eten. Deze twee eerste levensbehoeften zijn in mijn ogen absoluut niet overdreven. Toch merk ik als uitwonend student dat mijn vaste maandlasten enkel al door deze essentiële basis om te kunnen leven, erg hoog oplopen. Mijn vaste maandlasten komen inclusief collegegeld neer op ongeveer 900 euro per maand (!?) en om dit te bekostigen zal ik tegen een minimum loontje overuren moeten maken of moeten lenen. Omdat er als fulltime student geen tijd over is voor een fulltime baan, moet ook ik dus lenen.

vrije tijd is verleden tijd.

Omdat mijn vaste lasten hoog oplopen en ik maar maximaal 1000 euro per maand kan bijlenen, zal ik voor mijn overige pleziertjes in het leven hard moeten werken. Omdat het in Nederland zo is geregeld dat een werkgever het minimumjeugdloon mag betalen, werk je als 19-jarige al snel voor een bedrag van 5 euro en 52 cent per uur.  Wil je meer verdienen dan kun je altijd nog sekswerker worden (dit is natuurlijk overdreven alhoewel ik het wel begrijp). Om deze rekensom te begrijpen heb je gelukkig geen HBO of universitaire studie nodig. Dit zijn veel uurtjes werken om ervoor te zorgen dat je als student niet compleet onder een steen hoeft te leven. Kortom, neem als beginnend student maar alvast afscheid van je vrije tijd.  

Eigenlijk zijn we allemaal hamburgers.

Onderwijsinstellingen krijgen vanuit Den Haag steeds meer druk om te presteren waardoor onderwijsinstellingen steeds meer gaan opereren als fastfoodketen. Wanneer hun ‘rendementen’  niet omhoog gaan, ontvangen ze automatisch ook minder geld. Dit betekend dat een onderwijsinstelling ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk studenten binnen vier jaar afstuderen.

‘In het onderwijs zijn mens en systeem van elkaar vervreemd door een machtige, almaar groeiende managementlaag’ constateert columnist Jan Rotmans. ‘Een structuur die doorbroken moet worden door diep ingrijpen. Zodat leren en lesgeven weer kunnen terugkeren naar de kern: persoonsgerichte ontwikkeling in plaats van collectief kennis stampen in een toetsings fabriek’.

 

Die lening moet ooit terugbetaald worden – ook al vergeet je dit soms.

Ik kan me voorstellen dat er studenten zijn die meer lenen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. De keuze zou voor mij ook snel gemaakt zijn wanneer ik kan kiezen uit geld ontvangen door een paar simpele klikken op je computerscherm of door uren te moeten zwoegen tegen een minuscuul loontje. Want ja, je kan er toch 35 jaar over doen om je studieschuld terug te betalen tegen een lage rente. Deze gedachten kan gevaarlijk zijn. Ik ben zoals vele opgevoed met de mindset dat ik geen geld kan uitgeven wanneer ik het geld ook niet heb. Dit klinkt in eerste instantie erg logisch maar eigenlijk doe ik nu precies het tegenovergestelde. Ik geef veel geld uit wat ik simpelweg niet heb. Om eerlijk te zijn veroorzaakt de druk van een schuld soms wel degelijk stress bij mij. Daarnaast helpt de gedachte dat wanneer ik mijn studie niet afmaak, ik mijn studieschuld alsnog moet terugbetalen niet echt mee.  

De NS werkt niet echt mee.

Tot slot hebben we (bijna) allemaal te maken met het openbaar vervoer. De NS is een van de grootste monopolies van Nederland. Of dat je nou met de trein of de bus moet, vaak ontkom je er niet aan (er is per slot van rekening namelijk geen geld meer over voor een rijbewijs). Helaas merk ik samen met vele andere dat de NS er niet altijd zin in heeft. Ik heb al meerdere malen op het station gestaan terwijl mijn trein oftewel vertraging had of gewoon niet rijdt. Ten eerste werkt dit niet echt motiverend om iedere dag uit je bed te komen en ten tweede missen wij studenten hierdoor veel lessen waar we graag bij hadden willen zijn.

Desondanks alles ben ik toch wel blij dat ik in een land woon waar ik kan studeren. De komende jaren houdt ik me dan maar ook vast aan deze gedachten.

credits afbeeldingen @DelaDeso