Genderbende

by | May 22, 2017 | Lifestyle, Uncategorized | 0 comments

Genderbende is een documentaire van Sophie Dros voor Halal Docs en vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich geen man én geen vrouw voelen. Zoals vele andere worden de hoofdpersonen in de documentaire dagelijks geconfronteerd met het ‘iets’ wat daar tussen in zit en ze worden daarom ook wel ‘anders’ genoemd. Selm, Dennis, Anne, Lisa en Lashwin hebben zichzelf gelukkig volledig geaccepteerd. Hopelijk zullen velen naar het kijken van de documentaire zichzelf ook kunnen accepteren… De film Genderbende stelt de kijker vragen rondom het onderwerp gender. Zijn al die hokjes rondom gender niet beklemmend en moeten we hier misschien niet gewoon van af?

Een goed voorbeeld van de hokjes die we vandaag de dag kennen, is het programma op RTL4 ‘De jongens tegen de meisjes’. De jongens worden gekenmerkt met de kleur blauw en meisjes met de kleur roze. Maar wat als je je nou niet kan identificeren met beide geslachten, wat ben je dan en waar hoor je dan bij? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen ‘geslacht’ en ‘Gender’?

Om even de zaken op orde te stellen. Het woord ‘geslacht’ betekent letterlijk: De biologische en fysiologische kenmerken die vrouwen en mannen van elkaar onderscheiden. We kunnen dus zeggen dat iedereen geboren wordt met een geslacht. Simpel gezegd, of je wordt geboren met een vagina of met een penis bepaald je geslacht. Tot aan de dag van vandaag bepaalde je geslacht dus ook je gender. Gender betekent letterlijk: geslacht’ of ‘sekse’ maar wordt meestal gebruikt als verwijzing naar de sociale, culturele en psychologische invulling van wat mannelijk of vrouwelijk is. Wat als we deze sociale. culturele en psychologische invulling nou eens zouden kunnen veranderen? Dat we misschien gewoon kunnen accepteren dat het allemaal niet zo zwart-wit is en dat wat het woord gender zou moeten betekenen ons gewoon is aangeleerd? Ik denk dat vele mensen zich hierdoor een stuk gelukkiger en prettiger zouden kunnen voelen. Dat is tot slot toch ook hoe we willen dat onze medemens zich voelt. Toch?

Wanneer je tussen het man of vrouw zijn zweeft ben je genderneutraal. En nee je bent dan geen transgender. Een transgender betekent dat iemand bijvoorbeeld geboren wordt in een lichaam met de vrouwelijke geslachtskenmerken maar zichzelf een man voelt.

De vijf jongeren in de documentaire Genderbende zijn genderneutraal. Zij laten in de documentaire zien dat ze in het dagelijks leven continu geconfronteerd worden met het ‘anders’ zijn. De indrukwekkende film volgt Lashawn, Dennis, Anne, Lisa en Selm op weg naar zelfacceptatie, terwijl ze de beoordelende wereld om hen heen confronteren met hun inspirerende openhartigheid.

De documentaire Genderbende, geregisseerd door Sophie Dros, wordt dinsdag 30 mei om 21.50 uur door BNNVARA uitgezonden op NPO3. De dag erna zal de film beschikbaar zijn via uitzending gemist. Kijken dus!