How to build a more ethical closet part 1

by | Sep 6, 2017 | Fashion, Uncategorized | 0 comments

Je besluit voor jezelf dat je het milieu belangrijk vindt. Je wil er ergens toch wel graag voor zorgen dat jouw kleinkinderen later net zo’n zorgeloos leventje als jij nu kunnen lijden. Je bent er klaar voor om jouw leven hier drastisch voor te veranderen. Maar uh, waar begin je  eigenlijk. Waar moet je rekening mee houden en wat moet je in godsnaam dragen. Wat is er nou eigenlijk duurzaam en wat niet. Duurzaamheid blijft een lastig begrip. De wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als ‘een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’. Klinkt mooi maar wordt er bij de productie van een duurzaam kledingstuk dan automatisch rekening gehouden met mens dier én milieu? Om het allemaal voor je op een rijtje te zetten, onderzoek ik de komende periode verschillende opvattingen over duurzame mode, zodat jij straks weet wat voor kleding je allemaal nog wil en kan dragen.

Om te beginnen is het belangrijk dat we er bij stil staan wat het begrip fast fashion betekend. Het begrip klinkt misschien mooi maar dat is het absoluut niet. Fast fashion houdt in dat kleding op de meest goedkoopste en snelste manier in de winkels terecht komt zodat jij en ik steeds meer kunnen kopen zonder daar meer geld aan uit te hoeven geven. Fast fashion ketens laten onszelf erg rijk voelen terwijl ze ons eigenlijk steeds armer maken. Nog niet zo lang geleden was één fashion jaar opgedeeld in de vier seizoenen, spring, summer, autumn en winter. tegenwoordig maken fast fashion ketens daar geen gebruik meer van. Iedere week bieden zij nu nieuwe, mooi geprijsde kleding aan. De zogenaamde fast fashion ketens zijn de reden waarom de mode-industrie één van de meest vervuilende en mens onvriendelijke bedrijfstakken is.

Om te begrijpen waarom een fast fashion keten nou eigenlijk zo slecht is voor mens en milieu, moeten we terug naar het begin. Om een stof te maken heb je een grondstof nodig, neem bijvoorbeeld de meest gebruikte grondstof; katoen. Een kwart van alle pesticiden die wereldwijd worden gebruikt in de landbouw, wordt gebruikt bij het laten groeien van katoenplanten. Deze katoenplanten zijn nodig voor het verwerken van de stof. De katoenplanten moeten worden verwerkt en verscheept naar de lageloonlanden. Hier zullen alle katoenplanten verwerkt worden tot de kleding die jij en ik iedere dag kopen bij bijvoorbeeld de Zara of H&M. De mensen die de kleding produceren voor deze fast fashion ketens, hebben een all-day job voor minder dan een nietig loontje. Een naaister uit India verdiend ongeveer 18 cent voor een T-shirt wat voor 30 euro verkocht wordt. Een boer met een katoenplantage kan de zaadjes voor het katoen alleen maar inkopen tegen een hoge prijs en ontvangt per kilo katoen tussen de 33 en 53 cent. Voor één t-shirt is meer dan 2700 liter water nodig. Dat is genoeg drinkwater waarvan één persoon 900 dagen van zou kunnen drinken. Kortom, dit huidige systeem rammelt van alle kanten.

Steeds meer webshops en winkels besteden aandacht aan duurzaamheid. Zo heeft de fast fashion keten Zara zijn label ‘Join Life’ en beweert de winkels milieuvriendelijker te maken en reikt H&M ieder jaar de Global Change Award uit. Over het feit of dat deze grote fashion ketens daadwerkelijk bezig zijn met duurzaamheid of dat deze projecten gebruikt worden als marketingstunts, zouden we uren kunnen discussiëren. Deze grote bedrijven zijn en blijven voorlopig de grondleggers van de fast fashion industrie.

Maar hoe kun je dit als consument nu veranderen? Het is belangrijk om te beginnen bij jezelf. Koop minder, koop beter en sta er bij stil dat de lage prijs van de kleding je koopt eigenlijk erg veel kost. Bedenk bij jezelf of dat je de kleding vaak gaat dragen en als het antwoord nee is, koop het dan simpelweg gewoon niet. Door minder te kopen kunnen we er samen voor zorgen dat er minder onnodig geproduceerd wordt en tegelijkertijd dat er minder kleding wordt weggegooid. Met beter kopen bedoel ik vooral dat je misschien beter kan kiezen voor het t-shirt dat duurder is dan drie goedkope. Vaak is de kwaliteit beter waardoor je dat ene t-shirt langer kan dragen. Ik geloof erin dat er veel kan veranderen als ieder individu meer stilstaat bij het feit dat wat we dragen is aangeraakt door mensen handen en het ook effect heeft op die mensen en hun omgevingen. Ik geloof erin dat we dit kunnen doen zonder dat dit onze manier van kleden en stijl beïnvloed.