Instagram blijkt het slechts voor mentale gezondheid

by | May 25, 2017 | Lifestyle, Uncategorized | 1 comment

Volgens een studie van de Royal Society for Public Health in Groot-Brittannië is instagram de app die het slechtst zou zijn voor onze mentale gezondheid. Van de meest vijf gebruikte social media kanalen, facebook, snapchat, youtube, instagram en twitter blijkt alleen youtube een positief effect te hebben op onze mentale gezondheid.  

Uit het onderzoek bleek dat onder een groep van bijna 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar te maken krijgen met gevoelens van angst, onzekerheden of tekortkomingen wanneer zij gebruik maken van de app instagram. Vooral vrouwen, die zichzelf sowieso toch al vaak met andere vergelijken, blijken de effecten van de app het negatiefst te zijn. Een onbekende dame wie deelnam aan de studie zei:

“Instagram easily makes girls and women feel as if their bodies aren’t good enough as people add filters and edit their pictures in order for them to look ‘perfect.’”

Zo zou het bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn dat er bij een foto waar photoshop bij te pas aan is gekomen er een waarschuwing bij staat. Gebruikers van de app realiseren zich dan misschien dat het beeld wat hem of haar nou zo onzeker maakt, misschien helemaal niet echt is, laat staan realistisch. Opvallend is dat YouTube goed scoort op punten zoals zelfexpressie, het begrijpen van andermans mentale gesteldheid en emotionele steun maar juist wel weer een negatief effect heeft op het slaapgedrag. Of uh, dat negatieve effect op ons slaapgedrag herkennen we misschien allemaal al wel?

credits gif Francisca Borzea