‘Make Up Your Mind’

by | May 18, 2017 | Lifestyle, Uncategorized | 0 comments

Een tijdje geleden studeerde Minou Meijers af als fotografe aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Minou is naast fotografe ook werkzaam als visagist. Deze twee vaardigheden combineerde zij en zo kwam ze tot het interessante resultaat ‘Make Up Your Mind’. Een resultaat dat je doet nadenken.

 

Kan je iets over jezelf vertellen?: Mijn naam is Minou Meijers, ik ben afgestudeerd als fotograaf en ook werkzaam als visagist. Momenteel werk ik als  freelancer en probeer mijn werk als visagist te combineren met mijn fotografie. Hieruit is mijn project ‘Make Up Your Mind’  ontstaan.

Kan je iets vertellen over je afstudeerproject ‘Make Up Your Mind’: ‘Make Up Your Mind’ ontstond als een persoonlijke zoektocht naar een overbrugging tussen mijn fotografie en visagie. Ik merkte op dat visagie in de meeste gevallen wordt gebruikt om schoonheidsidealen te accentueren. Bij Fashion Weeks of in magazines zie je dat er een andere en meer experimentele benadering plaatsvindt van dit medium. Gekke vormen en opvallende kleuren. Maar toch ontbrak er nog vaak iets: namelijk een statement of een verhaal, zoals je dat ook met een schilderij doet.

Wat heeft je geïnspireerd en aangezet tot het project Make up your mind?: Het ontbreken van het maken van een statement of verhaal met visagie bracht me op het idee om hiermee aan de gang te gaan. Ook vind ik dat de erkenning van visagie als kunstvorm nog altijd ontbreekt. Soms wordt de visagist in kwestie niet eens benoemd, terwijl dat wel in veel gevallen is wat een foto zo bijzonder maakt. Ik kan misschien wel spreken van een soort frustratie die mij aan het denken gezet heeft.

Wat is jouw boodschap die je graag wil overbrengen in je werk (zowel in je fotografie als in je visagie)?                        Ik Ik wil mensen attenderen op de wereld om hen heen. Zelf ben ik heel bewust bezig met wat er gaande is en hoe ik mijn steentje kan bijdragen in een betere en gezondere wereld.

Hoe draag jij je steentje bij en waarom vind jij de bewustwording van de consumptiemaatschappij waar wij in leven zo belangrijk?: Nog een frustratie van mij, haha. Er is nog veel onwetendheid over de klimaatverandering en hoe snel deze nou echt verloopt. Veel mensen staan er nog positief in en zeggen: “Ja maar zo’n vaart loopt dat niet!” Nou het gaat erg snel kan ik vertellen. Een grote oorzaak daarvan is dat wij mensen overmatig consumeren, we gooien veel voedsel weg, eten te veel vlees, maar we kopen ook te veel kleding die we niet nodig hebben en vernieuwen ook te snel onze gadgets. Waarom is het bijvoorbeeld nodig om elk jaar een nieuwe telefoon te aan te schaffen?

Hoe vertaal je dit in ‘Make Up Your Mind’?: Iedereen kent wel de befaamde foto’s van afvalstortplaatsen, dichtgeslibde zeeën, sweatshops etc. Daarom wilde ik deze onderwerpen op een nieuwe manier aan de kaak stellen en ze in een vorm gieten zoals je het niet snel ziet, namelijk visagie. Op deze manier kan ik sneller de aandacht van mensen trekken. Het is mijn doel dat ik mensen aan het denken zet over soortgelijke onderwerpen en dat dat dan ook effect heeft op hun koopgedrag en dus op ons klimaat.

Heb je nog dromen voor de toekomst?: Ik wil dat mijn werk en mijn visie gezien gaan worden, maar vooral ook dat men erover na gaat denken en wellicht hun gedrag veranderd op een positieve manier. Daarnaast zou ik graag als visagist voor magazines willen werken en ook op Fashion Week de visagie willen verzorgen. Grote doelen zijn het wel, maar ik denk niet dat het onbereikbaar is.