Van mest naar Haute Couture

by | Apr 30, 2017 | Fashion, Uncategorized | 0 comments

Wat als we de fashion industrie meer duurzaam zouden maken? Iets waar we al veel eerder mee hadden moeten beginnen. De Nederlandse Jalila Essaïdi heeft dit een stukje dichter binnen handbereik gebracht met haar concept Manure Couture. Zij won dan ook op 6 april 2017 de Global Change Awards. You go girl!

Jalila Essaïdi werd in een klap beroemd toen zij een kogelwerende huid ontwierp. Vanuit heel de wereld was er interesse in deze ‘Bulletproof Skin’’. Zelfs het Amerikaanse leger klopte bij haar aan.(!) In een paar jaar tijd ontwikkelde Jalila Essaïdi zich van kunststudente tot wetenschapper en bio kunstenares.

Eerder introduceerde Essaïdi het project ‘Mestic’, waar “Manure Couture’ onderdeel van is. Het project Mestic draait er om te laten zien dat zelfs materiaal dat als vies gezien wordt, in de toekomst gebruikt kan worden in de productie industrie.

De Global Change Award is een initiatief van H&M foundation en daagt ondernemers uit met een grensverleggend idee te komen om de fashion industrie duurzamer te maken. Uit ruim 1300 aanmeldingen uit 130 landen, worden 5 winnaars gekozen. Jalila Essaïdi was daar één van. Jalila Essaïdi won met haar concept Manure Couture. Het idee achter het concept is dat er biologisch textiel gemaakt wordt uit koeienmest. Essaïdi krijgt één jaar de tijd om samen met haar team het concept zo goed mogelijk te realiseren. Wie weet kopen jij en ik je nieuwe garderobe over een aantal jaar wel in de vorm van koeienmest. Cool!