Wat als robots je mentale gezondheid zouden kunnen bepalen gekeken naar jouw instagram account?

by | Aug 21, 2017 | Featured, Health, Uncategorized | 0 comments

Het Born This Way Foundation opgericht door Lady Gaga, bracht afgelopen maand een aantal interessante resultaten naar buiten over mentale gezondheid en sociale media. Volgens het onderzoek wordt sociale media zoals instagram, gebruikt om over depressies te praten. Beroemdheden zoals Justin Bieber en Cara Delevingne gebruiken hun instagramaccount zowel om hun depressieve gevoelens, onzekerheden en suïcidale neigingen naar buiten te brengen. Een logisch gevolg hiervan is dat de ‘normale’ instagrammer dit social media kanaal ook gaat gebruiken om hun mentale gesteldheid te delen. Hier moeten we iets mee kunnen doen toch? Wat als jouw mentale gesteldheid beoordeeld zou kunnen worden aan de hand van de likes en filters je je gebruikt? En wat als Robots aan de hand van deze data potentiële probleemgevallen zouden kunnen opsporen?

Een nieuw onderzoek gepubliceerd door EPJ Data Science suggereert dat er een redelijke mogelijkheid bestaat om via social media accounts, signalen van personen met een beginnende depressie te kunnen opsporen. In het onderzoek introduceren zij een manier om via de fotografische data uit instagram, een analyse te draaien zodat een eventuele depressie kan worden behandeld. Er is een goede reden om de data uit instagram te halen. Per dag worden er bijna 100 miljoen nieuwe foto’s gepost en het aantal gebruikers van de app instagram, heeft Twitter, YouTube en zelfs Facebook recentelijk ingehaald.

In het onderzoek is gekeken naar 166 instagram accounts van individuele personen. Het type content wat iemand op zijn account plaatst zegt iets over zijn of haar karakter. Staan er meerdere personen op een foto? Is de foto binnen of buiten gemaakt? Is het dag of nacht? Is de foto/content kleurrijk en wat is de gebruikte helderheid in de foto? Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel comments en likes de foto gekregen heeft. Tot slot speelt de online activiteit van de instagram gebruiker een grote rol. Hoe vaak wordt er gepost en hoeveel tijd brengt de gebruiker door op het platform? Vervolgens analyseert een computer (hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je lezen in het onderzoek) al deze data en op basis daarvan kan een conclusie worden getrokken of de persoon misschien depressieve gevoelens heeft of niet.

Alhoewel het misschien voor de hand ligt dat een persoon die altijd de inkwell filter gebruikt sneller geassocieert kan worden met depressieve gevoelens (wat dus ook is gebleken), zijn er veel verrassende resultaten uit het onderzoek gekomen. Foto’s van personen met een depressie krijgen bijvoorbeeld meer comments dan likes, terwijl een persoon met een prima mentale gesteldheid juist weer meer likes dan comments krijgt. Depressieve instagram-gebruikers plaats vaker foto’s waar andere personen in voorkomen dan niet depresseieve instagram-gebruikers, tegelijkertijd is het aantal gezichten in de foto’s van de depressieve gebruikers dan weer lager dan het aantal gezichten in de foto’s van de niet depressieve gebruikers. Ook werd een hoge frequentie van posts geassocieerd aan eventuele depressieve gevoelens en photoshopt een depressief persoon zijn puistjes sneller weg dan een persoon die lekker in zijn vel zou zitten.

Hieronder zie je een vergelijking tussen een foto die gepost zou kunnen worden door een instagram gebruiker met niet depressieve gevoelens een een gebruiker met depressieve gevoelens. Hierbij wordt gekeken naar de HSV values. Dit is de kleurtoon, verzadiging waarde. De rechter foto heeft een grotere blauw tint , een lagere verzadiging (meer grijs) en een lagere helderheid dan de rechter foto. De persoon die de rechter foto post, zal dus volgens het onderzoek eerder geassocieerd worden met depressieve gevoelens.

De bevindingen van het onderzoek komen overeen met eerder uitgevoerde onderzoeken. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat het onderzoek eerder suggestieve bevindingen doet in plaats van dat het waterdicht bewijs oplevert. Er zijn 166 mensen getest waarvan er 71 waren die met een depressie te maken hebben gehad en er mee akkoord gingen om hun instagramaccount te laten doorspitten in naam van de wetenschap. Onderzoekers vonden het ook veel moeilijker om een depressie uit te detecteren dan om een het te sluiten. Wie weet geven we over een aantal jaar ons instagram account af zodat we niet meer zelf naar de dokter hoeven te stappen bij depressieve gevoelens (wat misschien helemaal nog niet eens zo gek zou zijn). Vond je dit nou interessant en wil je meer weten over het onderzoek? Neem dan snel even een kijkje op hen site