Zou jij functioneren in ruil voor een paar euro per dag?

by | May 25, 2017 | Fashion, Uncategorized | 0 comments

Documentaires over de erbarmelijke omstandigheden waarin jouw en mijn kleding gemaakt wordt, brengen de boodschap misschien deels al bij je over maar blijft deze niet altijd hangen. Hoe zou dit zijn als je zelf kan ervaren hoe het is om in een sweatshop te werken?

Vorige week stond midden in de binnenstad van Den Haag een week lang een waarheidsgetrouwe, nagebootste sweatshop. De temperatuur, geur en indeling is precies hetzelfde zoals je een sweatshop in Bangladesh zou aantreffen. Het initiatief genaamd ‘Women Power Fashion’ is bedoeld om het winkelend publiek met de neus op de feiten te drukken. Het is niet het doel om het winkelend publiek af te schrikken maar wel om de mensen bewust te laten maken dat alle kleding die we dragen door mensen worden gemaakt. Natuurlijk weten velen wel dat het door mensen gemaakt wordt maar beseffen zij zich ook in welke omstandigheden de kleding gemaakt wordt? Het besef wat we krijgen als we daadwerkelijk worden geconfronteerd met de feiten blijft nou eenmaal langer hangen dan wanneer je het bijvoorbeeld voorbij ziet komen in een documentaire.

Van een T-shirt van ongeveer 30 euro euro krijgt een naaister gemiddeld 18 cent. In Den Haag kon je nu zelf in de rol van de naaister kruipen en je afvragen of jij iedere dag voor een paar euro jezelf onder slechte omstandigheden kunnen functioneren? Als ook jij denkt dat het anders kan dan kan je de petitie tekenen op www.schonekleren.nl of draag een stropdas op een andere manier en deel het op social media met de hashtags #fashionstatement #hetkananders